Jääkiekkomailan valinta

Jääkiekko opas, 1770x022px

Oikean jääkiekkomailan valinta on riippuvainen pelaajan omasta pelityylistä ja pitkälti siitä, millä mailalla pelaaja saa parhaan tuntuman kiekkoon. Pelaajan pelityylillä tarkoitetaan sitä, tykkääkö hän enimmäkseen laukoa, syöttää vai kikkailla. Mailan vaatimuksena voi myös olla, että nämä kaikki osa-alueet onnistuvat tasavertaisesti kyseisellä mailalla. Usein pelaajalle muodostuu side johonkin tiettyyn mailamerkkiin, joka tuntuu parhaimmalta. Jääkiekkomailaa hankkiessa sinun tulee ottaa huomioon ensisijaisesti mailan jäykkyys (flex) ja mailan lapa. Lisäksi perusasioita ovat luonnollisesti mailan puoli, materiaali ja pituus.

Täältä löydät kaikki jääkiekkomailat

Kuinka valita jääkiekkomaila?

Jääkiekkomailan kätisyys (vasen vai oikea)

Pelaajan tulee tietää, kummalta puolelta pelaa. Vaihtoehdot ovat vasen (left) ja oikea (right). Näistä käytetään usein myös lyhenteitä L ja R. Mailan puoli katsotaan siitä, kumpi käsi on alempana normaalissa peliasennossa. Mikäli mailan lapa on siis pelaajan vasemmalla puolella ja vasen käsi on alempana, mailan tulee olla siis left.

Mailan materiaali

Mailoja on saatavilla sekä puu- että komposiittivarrella. Riippuu usein pelaajasta itsestään, kumpi on parempi. Puumailoilla on omanlainen tuntuma, mutta ne saattavat rikkoutua helposti. Nykyään suurin osa mailoista on komposiittimailoja, jotka ovat kestävämpiä, kevyempiä ja antavat enemmän voimaa laukauksiin. Komposiittimailat ovat usein myös kalliimpia kuin puumailat.

On olemassa myös yksi- ja kaksiosaisia mailoja. Kaksiosaisissa mailoissa lapa ja varsi ovat erikseen, jolloin pelaaja voi valita mieluiseensa varteen mieluisen lavan. Yksiosaiset mailat ovat puolestaan kestävämpiä, sillä niissä ei ole saumakohtia. Lisäksi yksiosaisen mailan joustavuudesta on helpompi ottaa kaikki tarvittava hyöty irti, kun siinä ei ole saumakohtia.

Mailan pituus

Jääkiekkomailan pituus voi hiukan vaihdella pelitottumuksen mukaan. Kun seisot ilman luistimia, mailan tulee yltää silmien-nenän korkeudelle ja luistimien kanssa leuan ja nenän väliin. Ennen kuin lyhennät mailaa, varmista sen sopivuus myös peliasennossa. Voit lyhentää mailan sahaamalla.

Jääkiekkomailan jäykkyys (flex)

Mailan jäykkyydellä (flex) tarkoitetaan sitä, kuinka paljon maila antaa periksi käsitellessä ja laukaistessa kiekkoa. Flex-lukema vaihtelee välillä 35-110. Mitä suurempi lukema on, sitä jäykempi maila on. Isokokoisemmat ja vahvemmat pelaajat tarvitsevat jäykemmän mailan, joka kestää enemmän painetta. Usein myös puolustajat, jotka laukovat enemmän lämäreitä, tarvitsevat jäykemmän mailan. Kevyemmät pelaajat saavat laukauksiin enemmän voimaa joustavammalla mailalla. Joustavampi maila sopii usein hyökkäävälle pelaajalle.

Jääkiekkomailan lapa

Mailojen lavat ovat pitkälti riippuvaisia mailan valmistajista. Eri valmistajat nimevät mailojen lavat eri tavalla. Lavoista löytyy kuitenkin yhteneväisyyksiä valmistajienkin välillä, vaikka ne ovatkin nimetty eri tavalla. Mailojen lavat eroavat usein käyryyden (curve), mailan kulman (lie) ja peilin (face) osalta. Lisäksi lavoissa on muitakin eroavaisuuksia, mutta nämä ovat lapojen pääominaisuudet.

Lavan käyryys (curve) tarkoittaa sitä, mistä kohtaa mailan lapa alkaa käyristymään. Vaihtoehdot ovat usein kanta (heel), keskiosa (mid) ja kärkiosa (toe). Tämä tarkoittaa sitä, missä kohtaa lapaa kiekko lepää luonnollisessa kiekon kuljettamisessa. Lisäksi käyryydestä saatetaan ilmoittaa se, että kuinka käyrä maila on. Esimerkiksi käyremmällä mailalla kikkailu saattaa onnistua helpommin.

Lavan kulma (lie) tarkoittaa sitä, että missä kulmassa mailan varsi jatkuu lavasta jäähän nähden. Pienempi lie-arvo tarkoittaa, että kulma on pienempi. Usein isokokoisemmat pelaajat tarvitsevat suuremman kulman, sillä heidän peliasentonsa on usein enemmän pystyssä. Puolestaan lyhyemmät pelaajat tarvitsevat pienemmän lie-kulman.

Lavan peili (face) tarkoittaa sitä, että kuinka paljon lapa avautuu suhteessa jäähän. Mikäli lapa on avoin (open), kiekon kohottaminen tapahtuu helposti. Mikäli lapa on suljettu (closed), kiekon suojaaminen tapahtuu helpommin.

Tutustu jääkiekkomailavalikoimaamme tarkemmin täällä, sillä löydät tuotteiden tuotekuvauksista tarkempia ominaisuuksia eri mailoista ja lavoista.

Jääkiekkomailan valinta lapselle tai nuorelle

Alta löydät suosituksia perustuen lapset tai nuoren ikään, painoon ja pituuteen

TYKE
Ikä: 5-8 vuotta
Pituus: Alle 115 cm
Flex: 10 - Kehitetty nuorimmille pelaajille. Pehmeä flex helpottaa syöttämistä, laukomista sekä kiekonkäsittelyä.

YOUTH
Ikä: 6-9 vuotta
Pituus: Alle 125 cm
Flex: 20 - Pienimmille pelaajille, jotka ovat jo kasvaneet hieman pitemmiksi ja voimakkaammiksi.

JUNIOR
Ikä: 8-12 vuotta
Pituus: Alle 140 cm
Flex: 30/40/50
Flex 30 - Pienemmille pelaajille, jotka pelaavat säännöllisesti.
Flex 40 - Tuntuuko 30 liian löysältä ja 50 liian jäykältä? Silloin 40 on sinulle sopiva.
Flex 50 - Kehitetty pitemmille ja vahvemmille pelaajille, jotka hyötyvät jäykemmän mailan ominaisuuksista.

close icon

Tervetuloa uudistuneille sivuillemme! Klikkaa tästä palataksesi vanhalle sivulle xxl.fi

Liity XXL REWARD -jäseneksi

Jäsenenä saat pisteitä kaikista ostoistasi!