Opas pingispöydän ja -mailan valintaan

Pingis mailat ja pallot

Pöytätennis on maailman suurin yksilölaji, jota harrastaa yli 300 miljoona aktiivipelaajaa, ja vielä useampi kuntoilumielessä. Ei mikään ihme, sillä laji sopii kutakuinkin kaikille ja kaikenikäisille. Laji tunnetaan myös tuttavallisemmin nimellä pingis. Kokosimme pienen oppaan, jolla pääset nopeasti käyntiin. Käymme läpi mitä peliä varten tarvitaan, jonka jälkeen tehdään pieni katsaus lajin sääntöihin.

MITÄ TARVITSEN PÖYTÄTENNIKSEN ALOITTAMISEEN?

Tärkein varuste luonnollisesti on pingismaila ja pingispalloja. Näillä pääset hyvin alkuun, mikäli pääset pelaamaan paikkaan, mistä löytyy valmiiksi pingispöytä. Mikäli innostut lajista enemmän, niin kannattaa harkita oman pingispöydän hankkimista kotiin. Tällöin kannattaa varmistaa, että pöydälle ja pelaamiselle on tarpeeksi tilaa. Pöydän mukana tulee usein valmiina verkko. Pöytätennistä voi pelata tosimielellä, mutta se on myös mitä hauskinta ajanvietettä yhdessä kavereiden kanssa. Peliä voi pelata helposti kaksin- tai nelinpelinä.

MILLAINEN PÖYTÄTENNISPÖYDÄN TULISI OLLA?

Pöytätennispöytä on valmistettu kovalevystä tai vastaavasta materiaalista, josta pallo saa hyvän pompun. Standardipöydän koko on 274 x 152,5 cm. Pöytätennispöydässä yksi merkitsevä tekijä on pöytälevyn paksuus. Mitä paksumpi pöytä levy on, sitä laadukkaampi pöytä on. Paksumpi pöytälevy pysyy suorana ja tukevana pidempään. Tukeva ja suora pöytälevy varmistaa pallon pomppivuuden ja että pallo käyttäytyy oikealla tavalla. Perus harrastekäyttöön riittää usein 16 mm paksu pöytälevy. Aktiivisempaan käyttöön pöytälevyn olisi hyvä olla yli 19 mm tai paksumpi. Markkinoilta löytyy edullisempia, ohuempia pingispöytiä, jotka ajan mittaan saattava alkaa vääntymään, eikä pallo enää pomppaa oikealla tavalla pöydästä.

Pelaajille on varattava tarpeeksi liikkumistilaa pöydän ympärillä. Monet pöytämallit voidaan taittaa pelin jälkeen yhteen, ja monessa on lisäksi pyörät, joten niiden työntäminen syrjään on helppoa. Jos tilaa on vähemmän eikä pelaaminen ole niin vakavamielistä, on olemassa myös pienempiä pöytätennispöytiä.

Lisäksi on olemassa pingispöytiä ulkokäyttöön. Näitä pöytiä voi kyllä käyttää myös sisällä. Ulkokäyttöön tarkoitetut pöydät ovat paksumpia ja valmistettu sään kestävistä materiaaleista. Ulkokäyttöön tarkoitetut pöytälevyt voivat myös olla hartsilevy- tai melamiinipintaisia, jolloin pöytälevy ei ole niin paksu kuin tavallisissa pöydissä. Lämpötilan vaihtelut tai sade eivät vaikuta ulkokäyttöön tarkoitettuun pöytälevyyn. Talven yli pöytää ei kuitenkaan kannata säilyttää ulkona, sillä kova pakkanen tai sen päälle kerääntyvä lumimassa voi vahingoittaa pöytää.

Katso kaikki pingispöytämme täältä >>

MILLAINEN PINGISMAILAN TULISI OLLA?

Pöytätennismailan lapa ja kahva ovat valmistetut puuvanerista. Lapaan on liimattu kumipäällys. Kumi voi olla eri puolilta usein eri värinen ja se saa olla erilainen muotoilultaan. Kumi saa olla maksimissaan 4 mm paksua. Useimmat mailat ovat kooltaan suurin piirtein samankokoisia ja pituisia, noin 25 cm pitkiä ja noin 15 cm leveitä. Maila saa olla minkä kokoinen tahansa, mutta lavan tulee olla puinen, litteä ja jäykkä.

Mailoja on erihintaisina ja erilaatuisina. Aloittajalle ja satunnaisesti pelaavalleedullinen perusmaila riittää vallan mainiosti. Sitä mukaan kun opit minkälainen pelaaja olet, on viisasta valita maila taitojen ja pelityylin mukaan.

Aloittelijan ei kannata panostaa mailassa sen nopeuteen ja kovuuteen, vaan valita mielummin maila, jolla pallon hallinta on helpompaa. Perusperiaate on, että mitä ohuempi kumi, sitä parempi hallinta. Paksummalla kumilla pallon nopeus kasvaa. Mitä enemmän pinnassa on kitkaa, sitä helpommin tulee kierteitä.

Allroundpelaajan tulee edelleen valita allroundmaila. Offensiivisen pelaajan tulisi valita ns. nopea maila, jolla saa palloon hyvän nopeuden. Kannattaa kuitenkin muistaa, että nopeissa mailoissa pallon hallinta ei ole yhtä tarkkaa. Hidaslapainen maila on paras valinta puolustuspelaajalle, joka haluaa palloon tarkkuutta ja hallintaa.

Mailoissa on myös erityyppiset otteet. Tavallisin kahva on muotoiltu, mutta myös suorat kahvat ovat suosittuja. Kyse on mieltymyksistä, joten mailaa kannattaa kokeilla kädessä.

Katso kaikki pingismailat täältä >>

MITÄ EROA ON PINGISPALLOILLA?

Pöytätennispallo on pieni ja kevyt pallo, joka on läpimitaltaan 40 mm ja painaa 2,7 grammaa. Pallo on valmistettu celluloidista tai vastaavasta muovimateriaalista, kuori on ohut ja se on sisältä ontto.

Yleensä pöytätennispallot ovat merkitty tähdillä, yhdestä tähdestä kolmeen. Mitä vähemmän tähtiä sen paremmin pallo soveltuu harjoitteluun ja vapaa-ajan hauskanpitoon.

Katso kaikki pingispallot täältä >>

LYHYT OPAS SÄÄNTÖIHIN

Harrastepeleissä usein sovitaan syöttövuorojen ja pisteiden määrät erikseen, mutta tästä löydät pikaoppaan virallisiin sääntöihin.

Pelin kulku:

  • Yksi ottelu koostuu kolmesta, viidestä tai seitsemästä erästä. Erän voittaa se, joka ensimmäiseksi saa 11 pistettä. Erä tulee voittaa kahden pisteen erotuksella.
  • Arpa määrää kuka syöttää ensimmäisen pallon. Voidaan vaikka vetää pitkää tikkua. Voittaja saa valita haluaako hän aloittaa syöttämällä vai antaa aloitussyötön vastustajalleen. Häviäjä saa valita, kummalla puolen hän haluaa pelata
  • Kummallakin pelaajalla on kaksi syöttöä, jonka jälkeen syöttövuoro siirtyy vastustajalle
  • Jokaisen erän jälkeen pelaajat vaihtavat puolta.

Näin syötät

  • Huvikseen pingistä pelaavat syöttävät usein lyömällä pallon suoraan kädestä. Palloon osuminen on helpompaa, mutta oikeaoppinen syöttö tehdään seuraavien sääntöjen mukaan:
  • Pallo lepää avoimella kämmenellä ja sekä palloa että mailaa pidetään pöytälevyn korkeudella tai korkeammalla, ja lisäksi päätylinjan takana
  • Pallo heitetään ylös vähintään 16 sentin korkeuteen, mikä vastaa suurin piirtein verkon korkeutta, ja lyödään ilmasta pallon tullessa alaspäin ja ennen kuin se koskettaa pöytää
  • Pallon on pompattava pöytälevyllä kerran ja pompata vastapelaajan pöytäpuoliskolla kerran (syöttöä ei tarvitse lähettää viistoon, ellette pelaa nelinpeliä)
  • Jos pallo syötössä oikeaoppisesti pomppaa sekä omalla että vastapelaajan pöytälevyllä, mutta koskettaa verkkoa (touch) on syöttö uusittava
  • Muistathan, että syöttöä ei voi keskeyttää niin kuin tenniksessä. Kun kerran olet heittänyt pallon ilmaan, syöttö on vietävä loppuun. Muutoin häviät pisteen.

Näin pisteytys toimii pöytätenniksessä:

  • Syötön jälkeen pallo pelataan takaisin vastustajalle, ja pallo saa pompata vain kerran, vastustajan puolella
  • Jos vastustaja lyö pallon verkkoon tai ellei pallo pomppaa sinun pöytäpuoliskollasi, saat pisteen
  • Pallo saa koskettaa verkkoa
  • Pallo saa pompata pöydän reunasta, mutta ei pöydän sivusta
  • Et saa lyödä palloa ennen kuin se on pompannut kerran sinun pöytäpuoliskolla. Jos lyöt pallon ilmasta ennen pomppua, häviät pisteen.
  • Ethän nojaa vapaalla kädellä pöytään tai muutenkaan siirrä pöytää kesken pelin, se ei ole luvallista
close icon

Tervetuloa uudistuneille sivuillemme! Klikkaa tästä palataksesi vanhalle sivulle xxl.fi

Liity XXL REWARD -jäseneksi

Jäsenenä saat pisteitä kaikista ostoistasi!